Saturday, February 18, 2012

Gündelik anları derinlemesine yaşamak için 10+1 fikir

Gündelik anları derinlemesine yaşamak için 10+1 fikir (daha önce twitter'da parça parça görmüş, duymuş, okumuş olanlar kusura bakmayın):
Derinlemesine bir hayat için
Reçete iddiasındaki kişisel gelişim kitaplarındaki önerilere genellikle kuşku ile bakarım. Ama gündelik yaşamın bazı anlarını daha iyileştirme için ipuçlarına ihtiyacımız da orada duruyor.
Gündelik anları derinlemesine yaşamak için 10+1 fikir ne olabilir diye düşünürken
Deniz Bayramoğlu birkaç hafta önceki CNNTURK’te öğleden sonraki haber programı için Newsweek’te yayımlanan bir ‘smart’ yaşama rehberinin benzerini hazırlayıp hazırlayamayacağımı sorunca, ben de acaba nasıl bir ‘reçete’ oluşturabilirim diye düşünmeye başladım. Sağda solda aklıma gelenleri, kulağıma çalınanları yazdığım defterlerimi karıştırıp bir takım ‘inci’ler derledim. ‘10’ sayısında durdum, aklıma gelen bir tanesini de son dakikada 10+1 yaparak ekledim.
Reçetenin etkisinin sınırlarını bilerek, hayatın sırrını kimsenin bir başkasından daha iyi çözemediğini hatırlayarak okunması dileğiyle. Kimseye bir zarar vereceğini sanmıyorum. ‘’Zaten dünyada ne kadar saçma şey varsa, ‘ne zararı var ki?’ diyerek yapılıyor’’ derseniz, size de hak veririm. Bu bir pazar yazısı.
  1. Yazarak düşün (el ile yazmak otomatik bir süreç olduğu için yazma için ayrı çaba gerekmez; el hareketleri ile beyinde yarattığın aktivite dil/düşünce bölgelerini aktifleştirir).
  2. Karşıt görüşte birisinin fikirlerini dinle, benimsemeye çalış. Şikayet eden birisine kulak ve hak ver (ki seni harekete geçirsin).
  3. Roman oku (başkalarını anlamayı öğrenmek, farklı perspektifler edinebilmek için eşsiz bir fırsat).
  4. Sürüncemede bıraktığın herhangi bir işin ilk bölümünü yap (büyük projelerin adamı olmaktan vazgeç ki büyük projeler yapabilesin).
  5. Yapmayı tasarladığın işe kafandaki bitmiş halinden başla; süreci geriye doğru sararak adımları belirle (sürecin değişik yöne gitme olasılıklarını daha iyi görmeni sağlar).
  6.  Bugüne gelecekten baktığında bugün yaşadıklarını nasıl hatırlayacağını tahmin etmeye çalış (insanlar geçmişi o sıradaki hislerinden daha olumlu hatırlar).
  7. Vücudunu ve ellerini kullandığın işlere zaman ayır (bulaşık yıka, yerleri fırçala, kitapların tozunu al, bahçe çapala).
  8. Yapsam mı acaba? diye tereddüt ettiğin bir şeyi yap (uzun süredir aramadığın birisini aramak aklına geldiyse, ara, ihmal etme; ziyaret etmen iyi olur diye düşündüğün sıkıcı bir aile büyüğünü ziyaret et).
  9. Bir seferde bir iş yap (bir yandan televizyon seyredip, bir yandan yemek yeme… Bir tercih yap).
  10. Güneşin batışını ve doğuşunu izle (içinde yaşadığımız doğanın varlığını hissetmek için iyi bir yol).

10+ 1. Gideceği yer yolunun üzerinde olmasa da birisini (araban var ise) evine bırak (fazladan, yapmak zorunda olmadığın bir şey yap).

5 comments:

melike said...

Liste okurken, kulağa da göze de hoş geliyor;kimseye bir zarar vereceğini ben de sanmıyorum.
Ne kadar uygulanabilir olduğu,elbette okuyan kişiye bağlı.
Roman okumayı çok seven ve okumayı öğrendiği andan itibaren her fırsatta bol bol okumuş biri olarak,aldığım keyfin ötesinde yararları olduğunu öğrenmekten mutlu oldum.
Artık,bulaşık yıkamak zorunda kaldığım zamanlarda eskiden olduğu gibi sıkılmıyorum.:)
"Yapsam mı acaba?" durumları için verdiğiniz örnek oldukça naif;ama hayatta "yapsam mı acaba?" diye tereddüt ettiğimiz konular genellikle,yapıldıktan sonra sonuçlarından pişmanlık duyma ihtimalinin yüksek olduğu durumlardır.Yine de haklısınız tabii;yapmadan bilemezsiniz...:)
"Reçete kitapları" seven bir toplum olarak geldiğimiz noktaya bakınca,uygulama safhasında pek de başarılı olmadığımızı düşünmeden edemiyor,insan.
Umarım,sizin önerileriniz için durum farklı olur. :)

mutlulukmutfaktagizlidir said...

Altın değerindeki önerileriniz için çok teşekkürler!

guguk kuşu said...

hımmmm denemye değer

Berna Erözkan said...

Bazıları gerçekten de zihin açıcı öneriler. Özellikle tasarılara bitmiş halinden başlamak ve bu güne yarından bakmak gibi .. Bazen eve dönüş yolunda kimsecikler yokken geri geri yürürüm . Arkamda bıraktığım manzara neymiş diye . Düz yürürken normalde cisimler giderek büyür ama geri geri yürürken küçülüyor bittabi. Bu da enteresan bir algıya neden olarak sizi bu anın içine çekip orada tutuyor . :)

jale turkmen said...

Yankı bey söyler de biz uymaz mıyız? Mütevazi olmasına da hiç gerek yok bence:)