Tuesday, May 26, 2009

demode davranışlar


gerekmediği ve istenmediği halde, fazladan bir şey yapmak...
"ne lüzumu var, ileride işime yarayacak mı, nerede kullanabilirim?" diye düşünmeksizin bir şey yapmak...
zahmete katlanmak, üşenmemek...
lüzumsuz şeylerle, olmayacak işlerle uğraşmak..
1990'larla birlikte demode ve çağdışı sayılan davranış kalıpları.
ekonomist Stieglitz'in deyişiyle "the greediest decade in human history" ya da insanlık tarihinde açgözlülüğün zirve yaptığı "onyıl"dan uzaklaştıkça, son 30 yılda bize ne olup bittiğini tam anlayabilecek miyiz?
1980'lerin apolitik ortamını sorumlu tuttuğumuz bu tip davranışları yapanların anne-babaları kimler? 1960ların ve 1970lerin politik kişileri. annebaba olduklarında "biz çektik, o çekmesin" dedikleri için mi böyle oldu? bilmiyorum, sadece sesli düşünüyorum.

2 comments:

yeşim salı said...

..."Böyle mi oldu" sorunuza kendi cevabımı veriyorum,"evet kesinlikle öyle oldu".Ben 80 kuşağı olarak adlandırılabilecek 70 doğumlulardanım,uzun bir süre olmasa da(en azından 6-10 yaş arasını net hatırladığımızı varsayarsak) şahit olduğumuz can sıkıcı durumlar,gözümüzü korkutmuştu,artı olarak zaten gözü korkmuş anne ,babalara sahiptik.Hatırlarım ,okul dönemlerimiz de,herhangi birşeyin altına imza atmak,en kibarcası saflık olarak nitelendirilirdi,hele ki uluorta fikir beyan etmek olacak iş değildi.İşte biz böyle "akıllılıklara" sahip olarak büyütüldük .Şimdi bizden önceki kuşak birtakım şeylerden şikayetlenince ne yazıkki cevabım hazır "ya siz çekilmeyecektiniz,ya da bize izin verecektiniz" şimdi bizim kuşaktan,benimsediğimiz fikirlerin savunucuları ,akıllı ve beceriklileri en fazla kendi şirketlerini yönetiyorlar(yani başka birşeyi yönetmeye talip değiller).Ama yine de bazılarını şöyle kayırıyorum ,görünüşte apolitik tavıra sahip olmakla ,apolitik beyne sahip olmak farklı şeyler,en azından okuyarak 2. sine sahip olabilenlerimiz var.(a'sını atarak)
imza: bir dönem tabir edilen adıyla kayıp kuşak(x kuşağı)temsilcisi .
(sadece apolitik kelimesini kullandım galiba değil mi,silsem mi,neyse dursun birşey olmaz herhalde:))))

saygılar

mutlulukmutfaktagizlidir said...

Bu yüzden de tüketim toplumu olup çıktık zaten!